Forum » Forum zespołu Amaryllis » Muzyka i teksty » Muzyka dawna | |
| Autor | Wiadomość |
|
Marek Hilgendorf
dołączył/a: 2006-12-10 postów: 3 |
Wysłany: 2006-12-14 15:25Muzyka dawna Jak widać po moim avatarze należę do tego szczególnego gatunku zboczeńców, których podnieca zakładanie na siebie różnych metalowych przedmiotów i okładanie się innymi metalowymi przedmiotami. Wiąże się z tym zamiłowanie (graniczące z obsesją) do muzyki średniowiecznej. Najbardziej cenię twórczość Alfonsa X Mądrego (Affonso X el Sabio), z zawodu króla Kastylii i Leonu. Liczący 425 utworów zbiór Cantigas de Santa Maria, który powstał z jego inicjatywy (obok Libra del Juegas) stanowi w moim przekonaniu najpiękniejszy przejaw twórczości muzycznej wieków średnich. Twórczość Amaryllis'a (że tak z amerykańska napiszę) czerpie pełnymi garściami z dorobku średniowiecza i renesansu, dlatego też pozwoliłem sobie założyć temat dla miłośników tego często niedocenianego "gatunku muzyki. |
|
Broda administrator
dołączył/a: 2006-10-01 postów: 18 skąd: Zielona Góra |
Wysłany: 2006-12-14 18:21 Ja z muzyką dawna miałem wcześniej do czynienia tylko podczas pokazów zaprzyjaźnionego bractwa rycerskiego. A z innej beczki Ucieszyłem się Marek jak zobaczyłem Twój avatar, na moim widać jak trzymam w łapie mój osobisty boken |
|
Malgorzata
dołączył/a: 2006-12-17 postów: 6 skąd: Malbork |
Wysłany: 2007-09-22 14:00. Apostrof przy odmianie nie polskich nazw wstawia się tylko wtedy, kiedy ostatnia litera nie przechodzi w odmianie płynnie i się nie pojawia w wymowie, więc pisząc Amaryllisa apostrof jest zbędny, w przypadku gdybyś piał np. imię i nazwisko osławionego Harry'ego Pottera, znaczek wtedy się pojawia. "Y" zanika, jak widzisz i potrzeba to zapisać. Długo do muzyki dawnej nie mogłam się przekonać. Śpiewałam muzykę chóralną, gdzie inaczej "używało" się głosu, przechodzę niemal w tym samym składzie z chóru do zespołu muzyki dawnej. I co? Pokochałam ąt muzykę, chociaż muszę przyznać, że mam znikome o niej pojęcie, mam kilka płyt z utworami, ale rzadko do nich zaglądam. Ograniczałam się w większości, do tego co robiłam w "swoim" zespole. |
Forum » Forum zespołu Amaryllis » Muzyka i teksty » Muzyka dawna | |