AutorWiadomość

Duszan

dołączył/a: 2008-05-16

do góry

klip Abyssus
Właśnie obejrzałem Wasz klip do utworu Abyssus i jedno rzuciło mi się w oczy od razu: przeprosiliście się z estetyką nawiązującą do gotyku. uśmiech Jak widać deklaracje pojawiające się na forum dwa lata czy rok temu się trochę zdezaktualizowały. Ale to bardzo dobrze. Świadome korzystanie z tej wrażliwości też może Wam trochę pomóc na tym trudnym polskim rynku. Co do pozytywów samego utworu (bo miałem okazję się z nim zapoznać tylko przez klip): chciałbym usłyszeć to na żywo, w wersji studyjnej cieszy wychodzący bardziej na przód głos wokalistki. Moje spostrzeżenie jest takie, że właśnie wokal trochę na początku był jakby "przytkany" (mówię to na podstawie utworu Breve Regnum). Teraz jest o wiele lepiej. A klip generalnie w konwencji pewnej historii, muszę zobaczyć raz jeszcze żeby zrozumieć przesłanie. uśmiech

Marek

administrator

Marek

dołączył/a: 2006-11-14

na dół

Dorgi Panie Duszanie
nikt się nie przepraszał ze stylistyką gotyku, bo nikt się na nią nie obrażał - mówiłem tylko,że obca jest nam wampiryczno-czarno-nietoperzowa stylistyka; a to że odwołaliśmy się do symboli światła i ciemności w naszym clipie (ściślej mówiąc do mroku nocy i blasku świtu) wcale nie oznacza, że pełnymi garściami czerpiemy z tradycji gotic music. Dziwne to przypisywanie... zrobisz clip, w którym chodzi ci smak tajemnicy, niedopowiedzenia, odwołując się do pewnej specyficznej poetyckości obrazu -a ktoś od razu podchwyci "O! to jest gotyk!"... Ludzie!!! Nazywajcie to jak chcecie,ale jeśli chcecie znać moje zdanie: to ja nie gram gotyku uśmiech

Duszan

dołączył/a: 2008-05-16

na dół

już zdążyłem poznać Twoje zdanie Marku, nie uważam, że gracie gotyk. Dla mnie w ogóle to dość mgliste pojęcie, ale też bynajmniej nie uważam tego pojęcia za coś obraźliwego. No i nie wstydźcie się tak bardzo tego, że w klipie jest klimat nawiązujący do stylistyki gotyckiej. Tyle, że ja rozumiem gotyk w trochę bardziej literacki, klasyczny sposób. Czyli właśnie atmosfera zawieszenia, pewnego niepokoju, tajemnicy, ciemne pomieszczenia, światło księżyca (jest tam takie ładne ujęcie), strój wokalistki (tu jest już bardziej modern gotycko oczko) - to są elementy gotyckie, takie, które pojawiały się w powieściach z tego nurtu. I tyle. uśmiech

Dodano 2008-05-18 23:35
odpisze na wlasny post, bo nie ma opcji edycji - mowienie o muzyce, a mowienie o klipie to dwie rozne rzeczy. Uwazam ze gracie ciezki modern rock (takie moje wlasne okreslenie) w polaczeniu z muzyka dawna (to jest akurat oczywiste). Elementow wampirycznych i innych absolutnie Wam nie przypisuję :P Tak, żeby było jasne.

Marek

administrator

Marek

dołączył/a: 2006-11-14

na dół

To wielkie dzięki!
Uff! Kamień z serca mi spadł! Nie lubię argumentować rzeczy oczywistych, to bardzo uciążliwe zajęcie...dzięki za ten post.
copyrights 2005- 2009 Amaryllis